+45 71 99 26 24

kontakt@quickorder.dk

Flere indlæg
Blog Bliv klogere på rødvin på 5 minutter

Bliv klogere på rødvin på 5 minutter

11. august 2017 Admin 5 min. læsning

God vin skaber gode oplevelser

Det kan ofte være svært at vide, hvilken vin dine gæster ønsker at købe når de besøger din restaurant. I de fleste tilfælde, vil tjeneren anbefale husets vin, da han/hun har størst kendskab til denne.

Gæsternes kendskab til de forskellige vine er ofte meget begrænset, og her kan tjeneren score nogle billige point, ved at have sin “vin-viden” i orden.

Lidt indsigt i de forskellige vine, gør tjenerens anbefalinger bedre og mere troværdig, og øger dine gæsters tilfredshed.

Vi vil i denne guide, tage dig med igennem en række rødvine, som alle restauranter burde tilbyde deres gæster, da det vil forbedre gæsternes samlede indtryk af deres oplevelse hos dig, samt deres lyst til at besøge netop din restaurant igen.

God vin behøver ikke at være dyr vin

Mange gæster er af den opfattelse, at hvis man skal have et godt glas rødvin, skal man op med den helt store pengepung – men sådan behøver det slet ikke at være.

Ofte kan du, hvis du altså lige går udenom de aller billigste vine, finde nogle rigtig gode til stadig billige penge.

Vi har lavet en guide, der tager dig en tur med igennem 5 forskellige lande, hvor fokus hele tiden er på den gode rødvin, til en overkommelig pris.

Auguste Bessac Rasteau (2012)
Land: Frankrig
Alkohol procent: 14%
Gennemsnitskarakter på 3,1/5

Denne franske rødvin, fra det populære “Côtes du Rhône” område, er det perfekte valg, til gæsten der ønsker en fyldig rødvin, med smag af bl.a. modne sol- og hindbær. Auguste bessac Rasteau, kan især anbefales til de gæster der bestiller grillet kød, and eller andet dyrevildt.

Ankerbaai Die kommandeur Merlot
Land: Sydafrika
Alkohol procent: 15%
Gennemsnitskarakter på Vivino: 3,7/5

Bestiller man en rødvin fra Sydafrika, går man som regel ikke helt galt i byen, og det er heller ikke tilfældet med denne her. Denne sydafrikanske rødvin med smag af bl.a. blommer, brombær og tørrede urter er det perfekte valg til gæsten der bestiller tapas, pizza eller pasta. Er man mere til et ostebord, er denne rødvin ligeledes et glimrende valg.

Bersano Nebbiolo d’alba
Land: Italien
Alkohol procent: 14%
Gennemsnitskarakter på Vivino: 3,3/5

Denne rødvin fra det skønne Italien, er med garanti alle pengene værd. Helligere dine gæster sig til at bestille et stykke kød såsom; and, lam eller lign., vil de uden tvivl få sig en ekstra oplevelse ved at nyde et glas af denne rødvin sammen med. Den mørke farve er med til at give vinen en hvis elegance, og krydret med en god portion garve syre er denne italienske vin et godt valg af vinelskeren.

Portia Crianza
Land: Spanien
Alkohol procent: 14%
Gennemsnitskarakter på Vivino: 3,5/5

En spansk rødvin, som kommer fra “Ribera del Duero” området nord for Madrid. De håndplukkede druer og den 12 måneders lange gæring, er med til at give vinen sit helt eget specielle særpræg. Selvom vinen er tør, er den rig på aroma og dufte. Smagen er en blanding af mørke frugter og krydderier, og den er derfor perfekt til gæsten der bestiller and, lam eller stegt kød.

Rothschild Anderra Cabernet Sauvignon
Land: Chile
Alkohol procent: 13,5%
Gennemsnitskarakter på Vivino: 3,3/5

Denne Chilenske rødvin er et perfekt valg til gæsten, der har bestilt mexicansk, asiatisk eller en gryderet. Vinen er fyldt med forskellige indtryk, og dufter bl.a. af en række forskellige bær, lakrids og kaffe. Vinen er lavet på den anerkendte og moderne vingård “Baron Phillippe de Rothschild” som ligger ved foden af andesbjergene. Området er kendt for sine vine af høj kvalitet, og så er den rig på smag.

Kend din vin, og skab troværdighed hos dine gæster

Som tjener eller restauratør, er det enormt vigtigt, at have kendskab til de forskellige vine du tilbyder dine gæster.

Nogle ting passer bare ikke sammen, og på samme måde er det med vin. Nogle er fantastiske til et stykke mørt kød, men mindre god til et ostebord. Og omvendt…

Har du kendskab til dit vinkort, vil du på en elegant og overbevisende måde, kunne rådgive dine gæster til at bestille netop den du mener er det oplagte valg, og kan du historien bagved, bliver du hurtig en populær tjener. Denne ekstra service, er ikke noget som gæsterne forventer, og de vil dermed opleve at de får noget ekstra value for money.

Vælg det rette vinglas, og forbedr din oplevelse

Rigtig mange er slet ikke klar over, at vinglasset spiller en betydelig rolle i den samlede oplevelse når de nyder et glas vin.

At vælge det rigtige vinglas kan være en videnskab i sig selv, men så svært behøver det slet ikke at være.

Som udgangspunkt, snakker man om at der findes 3 forskellige typer rødvinsglas:

Standard rødvinsglasset, er kendt for sit meget neutrale udseende. Dette glas er det ideelle til en krydret rødvin, eller til restauranten der kun ønsker at eje ét slags rødvinsglas. Ud over rødvin, kan det også bruges til bl.a. rosé og i nogen grad hvidvin, hvilket gør glasset mere alsidigt.

Glasset er formet således, at det vil give en god oplevelse med de fleste rødvine, dog uden at være specifikt valgt på baggrund af hvilken vin der drikkes.

Bordeaux rødvinsglasset, er kendt for at være større end det almindelige rødvinsglas. Glasset er ideelt til en mellemfyldig til fyldig rødvin, med et højt indhold af tannin.

Glasset er formet således, at vinen føres ned bagerst i munden, så du opnår det bedst mulige oplevelse hvad angår både duft og smag.

Bourgogne glasset, er kendt for sin brede kop og den indsnævrede kant. Glasset er kendt for sit ægge-lignende design, som er ideelt for en delikat rødvin.

Glassets design gør det muligt for vinen, at ramme spidsen af tungen, hvilket betyder at du opnår de ønskede smage og dufte fra vinen.

Så meget skal der fyldes i glasset

Ud over at vælge det rigtige glas, er det også vigtigt at være opmærksom på, hvor meget der fyldes i glasset af flere grunde.

For det første, er et bordeaux rødvinsglas der er fyldt til kanten hverken lækkert, elegant eller på nogen måder flot at se på. Glasset vil miste meget af sit flotte design, og rødvinen vil formentlig ikke blive nydt på den måde den har fortjent.

Som tommelfingerregel siger man derfor, at glasset skal fyldes til det punkt hvor glasset er bredest. Dette vil betyde at vinen opnår sin optimale smag og bedst mulige duft.

Sådan bliver du klogere på vin generelt

Synes du også, at vin er mere end blot en gang druer på flaske, og ønsker du enten som privatperson eller som tjener at få et større kendskab til vinens verden, er der en række forskellige aktiviteter du kan foretage dig.

1) Vinsmagning
Flere og flere vinhandlere tilbyder i dag en række forskellige vinsmagninger, som du kan tilmelde dig. Ønsker du i stedet, at få en vinspecialist hjem til dig selv, er det også muligt.

Som deltager vil du bliver trukket med ind i vinens forunderlige univers, og du vil høre historier om de forskellige vingårde og hvad der er kendetegnende for netop deres område.

2) Sommelier (uddannelse)
Er du endnu mere interesseret i vin, er det også muligt at uddanne dig som sommelier. Som sommelier har du været gennem en 10 måneders lang uddannelse, hvor fokus ene og alene er på vin.

Du vil bl.a. få kendskab til de forskellige vinlande og vinregioner. Du vil lære en række forskellige smagsteknikker, hvoriblandt åbning af vin, sabling o. lign. vil indgå. Ydermere vil du lære at sammensætte et vinkort, og samtidig opnå kendskab til hvordan du sammensætter vin og mad.

Efterfølgende vil der være en eksamen du skal bestå, for at kunne kalde dig sommelier.

Som uddannet sommelier, vil du ofte kunne få et job enten i restaurations-, hotel- eller catering-branchen.

(Artiklen fortsætter efter billedet)

3) Selvlært
Et tredje alternativ du kan begå dig ud i, er den selvlærte vinviden. På bl.a. Youtube.com er det muligt at se adskillige videoer omkring vin, og hvor du af eksperter bliver talt igennem vinverdenen. Du kan lære om de forskellige druer og høre om hele processen fra jord til bord.

Der findes også en række forskellige blogs på internettet (både danske og udenlandske), hvor du kan læse dig til en masse viden.

Begge måder er et glimrende alternativ til at forøge din viden omkring vin. Det er ofte muligt at kommunikere og/eller stille spørgsmål til personerne bag, så hvis der er noget du er i tvivl om, kan du hurtigt få svar.

Har du lyst til at læse mere om rødvin eller vin generelt, har vi nedenunder fundet nogle YouTube videoer og blogs du kan finde interessante.

Kjær & Sommerfeldt
Wine for Beginners – Tipsy Bartender
Biovinmio (dansk blog)
Wineanorak (engelsk blog)

Der er altså en række forskellige måder at tillære sig sin viden på, og den ene er ikke mere rigtig end den anden.

På relativ kort tid, er det muligt at lære det rent basale, men at opnå fuldt kendskab til branchen, vil næsten aldrig blive muligt.

Det er en branche der konstant udvikler sig, og med nye og interessante produkter vil der altid være ny viden at finde, selv for den garvede vinelsker.

Vidste du at…

  • Personer der drikker mellem 2-7 små glas vin om ugen, har betydeligt lavere risiko for depression end andre.
  • Rødvin kan være et forbyggende middel mod overvægt.
  • Rødvin kan styrke immunforsvaret, da det hjælper på hjertekar-systemet.
  • Rødvin kan mindske risiko for at udvikle brystkræft.
  • Rødvin kan mindske risiko for at udvikle demens.
  • Rødvin kan mindske risiko for at udvikle prostatakræft.
Restaurationsbranchen har brug for dette marketing-trick Beskidte salgstricks er vejen frem for restauranter Fremtidens restaurant har mindre fokus på køkkenet I 2017 var restaurationsbranchen den hårdeste. Men ikke længere

Prøv fremtidens kassesystem gratis i 14 dage

Opret konto

QuickOrder © 2014 – 2019 • Kochsgade 31D, 5000 Odense C • Tlf: +45 71 99 26 24 • CVR: 36422459